Tamamen geleneksel yöntemler ile hazırlanan üzüm pekmezi için üretim dönemi başladı. Şırnak’ın Uludere ilçesinde on bir çeşit üzüm yetiştiriliyor. Bunlardan bazıları pekmez için üretilirken; bazılarıysa kurutmalık olarak gerçekleştiriliyor. Bılbizeki, Reşeşik, Zeynebi, Kerkuş, Mor, Tayfi, Negatik, Dendar, Şehzay, Kıtılneyfs ve Behdini gibi birçok üzümün yetiştirildiği bölgede; Yemişli köyündeki 15 dekarlık alanda köylüler zorlu bir süreçten geçerek üretimlerini sürdürüyor.
Coğrafi işaret tescili alınmaya çalışılıyor
Her derde deva, doğal bir ilaç şeklinde de nitelendirilen pekmez, kilosu itibarıyla 150 TL karşılığında satışa sunuluyor. Bölge halkı Behdini ve Kıtılneyfs gibi pekmez üretimi yaptıkları iki üzüm çeşidi için coğrafi işaret tescili almaya çalışıyor. Konuya ilişkin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat İnan şu açıklamalarda bulundu:
Toplamda 11 çeşit üzümün bulunduğu bir ilçeye sahibiz. Yemişli’de 15 hektar alanda üzüm yetiştiriliyor. Bu üzüm Behdini üzümü olarak adlandırılıyor. Aileler, özellikle sofralık, kurutma ve pekmez üzümü olarak hem aile tüketimi için hem de piyasaya satarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Bölgenin üzümü için gerek GAP İdaresi’ne, gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacağımız projelerle yaban domuzlarından korumak için çalışmalar yapıyoruz. Bir de bu 2 üzümün coğrafi işaret alması için Dicle Kalkınma Ajansı’na projemizi sunduk. İnşallah bu 2 üzümü koruma altına alacağız. Vatandaşlarımızın ve çiftçilerimizin geçimlerini sağlamak için kurum olarak elimizden geleni yapmaktayız.
“Her sene 6 ton pekmez çıkarıyoruz”
Bölgede yaşayan ve bağ sahibi olan Yahya Oslu ise üretim süreçlerine değindi. Her yıl yaklaşık 6 ton pekmez ürettiklerini ifade eden Oslu, şunları söyledi: “Üzümümüzü topluyoruz. Pekmezlik olanı buraya getirip eziyoruz. Geri kalanını kurutmalık olarak seçiyoruz. Bir kısmını da satıyoruz. Yaklaşık 7 dönüm arazide bağcılık yapıyorum. Her aile yaklaşık 50 ile 100 litre pekmez yapıyor. Köyümüzün tamamından her sene yaklaşık 6 ton pekmez çıkıyor.”